2013. november 24., vasárnap

Tejfölös bundás hús





Igazi jóllakatós paraszti étel. A bundája enyhén ropogós, alatta a tejföl krémes. Jó oka van, miért készítem szűzpecsenyéből. Hirtelen kell kisütni, magasabb lángon. Ha nem, akkor a tejföl savós lesz és kifolyik, a bunda lemállik, és ennyi idő alatt más hús sem igen puhul meg. A fűszerezéssel, sózással vigyázni kell kicsit, mert ennek a húsfajtának jóval lazábbak a rostjai, és szivacsként szívják magukba azt, ami rájuk kerül. Mennyiséget nem írok, mert mindenki tudja mennyi húst szokott fogyasztani, de azt elmondom, hogy eszi a tejfölt; tehát legalább egy nagy dobozzal vegyünk! Köretként inkább krumpli, és savanyúság illik hozzá.

Hozzávalók:

sertés szűzpecsenye
tejföl
liszt
fokhagyma granulátum (Kotányi)
mustár
só, bors
olaj a sütéshez

A szűzpecsenyét olyan nyolc centi hosszú darabokra vágom (nagyobbra nem érdemes hagyni, mert gond lehet a fordításnál). Ezeket hosszában ketté szelem, és olyan szép félcentisre klopfolom. Mindkét oldalát bedörzsölöm sóval, fokhagymával, borssal, majd egy kis mustárral. Tíz-tizenöt percre állni hagyom. A tejfölt egy tálba öntöm, és kis sóval elkeverem. Megforgatom benne a húst, aztán lisztbe mártom. Nem kell nyomogatni, csak hagyni pár másodpercig (10-15), hogy a tejföl picit beszívja. Akkor forró olajba (de nem annyira, amiben megég) teszem. Mikor látom, hogy barnul a széle, óvatosan megfordítom, és hagyom a másik oldalát is kissé megpirulni. Kiszedem, de nem teszem törlőre, mert könnyen ráragad a bunda.
Köretként jól passzol hozzá a tejfölös krumplipüré. Ehhez a krumplit, sós vízben 2 gerezd fokhagymával megfőzöm. Leszűröm, majd elverem kevés vajjal, és annyi tejföllel, amitől krémessé válik. Savanykás íze miatt kitűnő nehezebb húsokhoz.


2013. november 19., kedd

Szardíniás spagetti





Szakállas kis recept ez már, viszont néha előveszem. Erősebb aromájú, így jobban passzol az őszi/téli menübe. Olyan huszonéve kóstoltam először egy osztrák ismerősünknél, és ott helyben fejembe mászott a receptje. Annyit változtattam rajta, hogy ketchup helyett magam főzök alapot neki. 

Hozzávalók:

400 g egész darabos paradicsomkonzerv
3 x 90 g töltösúly paradicsomos szardínia (itt Hamé Ocean)
1 nagyobb hagyma
1 kisebb zeller
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz vörösbor
1 teáskanál mustár
2 x 1 kiskanál kakukkfű vagy oregano
1 evőkanál cukor
olivaolaj minden mennyiségben

250 g spagetti

parmezán a tetejére (opcionális)

Először a paradicsomszósz alapot készítem el; olivaolajon meghuzatom a megpucolt, kettévágott hagymát, és a vastagabb karikákra vágott zellert. Megszórom cukorral, és hangyányit lekaramellizálom. Sózom, hozzáöntöm a paradicsomot. Kissé összetördelem, és megszórom kakukkfűvel. Lefedem, és olyan 20 percig kisebb lángon hagyom összerottyanni. Akkor leveszem róla a fedőt, és közepes lángon, néha megkavarva sűrűbbé főzöm. Kiszedem belőle a zöldségeket.
Egy másik edénybe olivaolajon meghuzatom a szeletekre vágott fokhagymákat. Ráöntöm a szószt, elkeverem benne a mustárt, majd felöntöm a borral, megszórom kakukfűvel. Pár perc alatt nagyobb lángon összefőzöm. Hozzáteszem a szardíniákat, és fedő alatt jól átmelegítem.
Tálalásnál lehet a spagetti tetejére halmozni, és parmezánt reszelni rá vagy teljesen összekeverni a tésztával, ki hogy szereti.


2013. november 18., hétfő

Nagyi krumplisalátája





Más néven sváb krumplisalátaként is ismert. Jellegzetessége, hogy a salátát síma vizes marinád helyett levesalappal öntik fel, és pirított szalonnakockával dúsítják.

Hozzávalók:

1000 g burgonya
2 fej lilahagyma
125-150 g apró kockára vágott füstölt kolozsvári szalonna
1 csésze hús-vagy zöldségleves (hiányában 1 leveskocka + víz)
1 teáskanál mustár
3 evőkanál 10%-os ecet
1 bő evőkanál cukor
só, bors


A krumplt héjában megfőzöm. Ha kihűlt, meghámozom, és kisebb kockákra vágom. A hagymát is felaprítom, elkeverem a krumplival, ahogy a lepirított bacont is. Jól megsózom, borsozom, hozzáadom a mustárt.
Ha nincs levesem, akkor egy csésze forró vízben feloldok egy leveskockát. Beleteszem a cukrot, ecetet, jól elkeverem, és a krumplira öntöm. Elkeverem. Megkóstolom. Valószínűleg sótlan lesz, úgyhogy utánsózom. Hűtőbe téve jól összeérlelem - vagyis nem árt éjszakára békén hagyni, vagy ha estére készítem, akkor napközben hűtöm be.

2013. november 9., szombat

Snidlinges pogácsa






Nagyszerű kis vendégváró, sör - és borkorcsolya. A tésztája nagyon könnyed, leveles. Viszont pepecselős az összeállítása, úgyhogy csakis azoknak ajánlanám, akik szeretnek a konyhában molyolni. A snidling és a tetején lévő erősebb aromájú sajt kellemes egységet alkot, a dió ropogóssá teszi. Sóigényes!
A tésztája nagyon egyszerű, ha bárki növelni vagy csökkenteni szeretné a mennyiséget, könnyűszerrel átalakíthatja, egyszerűen ossza el a kívánt mennyiséget három felé; harmad liszt/vaj/túró. Az itt leírt adag tökéletes arra, hogy kikísérletezhessük a nekünk elegendő mennyiséget, sütőidőt, etc.. 

Hozzávalók:

250 gr liszt
250 gr tégelyes túró
250 gr vaj (esetleg margarin)
1 teáskanál só

1 szép csomó snidling

50-60 gr erősebb aromájú, érett, kemény sajt
pár szem dió

1 tojás a tetejére

A lisztet elkeverem a sóval, majd eldolgozom a félpuha, kockára vágott vajjal, és végül a túróval. (Nem kell bele több liszt!) Nagyjából téglát formázok, és folpackba tekerem. Hűtőbe teszem egy órára. Fél centi vastag téglalapot nyújtok belőle, és elosztom rajta a felaprított snidlinget, ügyelve, hogy a végeire is jusson, sózom. Mintha piskótatekercset csinálnék, szorosabban feltekerem (inkább hosszú legyen, mint dagi). Középen kettévágom. Egymásra helyezem, úgy hogy az egyik vége, a másik vágott közepére essen. Kissé lenyomkodom tégalappá, folpackba teszem, és fél órát pihentetem a hűtőben. Kivéve, 45 fokos szögben elfordítom (ettől, az ellentétes tekeréstől fog szépre nőni.). Újra félcentisre nyújtom, feltekerem, kettévágom, egymásra fordítom, ellapítom, folpacka bugyolálom, hűtőbe teszem fél órára. Addig előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A sajtot nem reszelem, hanem késsel felaprítom. Mikor félig-meddig kész, hozzáaprítom a diót. A tésztát félcentisre nyújtom, lekenem a felvert tojással, és három centi átmérőjü pogácsaszaggatóval kiszúrom őket. Tepsire teszem - nyugodtan lehet közelebb egymáshoz, mert csak felfele nő -, és egyenként diós sajtot teszek a tetejükre. Kissé megsózom, sütőbe teszem. Nekem húsz perc kellett ahhoz, hogy pirosak legyenek. Lehet sütni nyugodtan pirosabbra kicsit, nem fog kiszáradni. Viszont a hidegebb sütő árthat neki. 
A vajas tésztáknak az a titkuk, hogy hideg tésztát kell meleg sütőbe pakolni. Ha meleg a tészta, és hideg a sütő, a vaj egyszerűen kifolyik a liszt alól. Szóval, ha másik tepsit is készítünk elő, fontos, hogy hideg helyen pihenjen addig, amíg nem tesszük be sütni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...