2013. március 31., vasárnap

Ribizlis mandulás muffin





Annyit fűznék hozzá, hogy ha valakinek "véletlenül" nincs otthon mandulaolaja, nem kell megijedni, akkor 1 teáskanál aromát kell belekeverni síma olajba - kesrűből egy is bőven elég. Bio - meg tiszta mandulaolajat kicsit luxus lenne muffinhoz felhasználni, a sütéshez kapható tökéletesen megfelel. 


Hozzávalók (12 darabhoz):

290 gr liszt
100 gr mandulaolaj - Mandel Backöl 
200 gr tej
120 gr cukor
1 tojás
1 csomag vaníliáscukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
150 gr ribizli (itt fagyasztott)
80 gr csokireszelék, ét vagy tej (de lehet keverve is)


A lisztet elkeverem a sóval, cukorral, vaníliacukorral, sütőporral, citromhéjjal. A csokit vagy csokikat lereszelem, vagy késsel felaprítom. Ezt is a liszthez adom, akárcsak a ribizlit.
A tojást kissé felverem, majd hozzáöntön az olajat és a tejet. Elegyítem.
A lisztes keveréket beleszórom az olajos egyvelegbe. Hablapáttal alaposan elkeverem.(Nem kell gépet használni!) Színültig töltöm a kapszlikat.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg.

2013. március 10., vasárnap

Pulykamell vadasan





Vadas itt, vadas ott. Nálam néha mindenhol. Merthogy nemcsak a marha jó imígyen. Egy egészben, zöldségekkel és fehérborral szaftosra sütött pulykamell sem megvetendő.

Hozzávalók:

1 szép, egész pulykamell bőröstől
1 répa
2 fej hagyma
1 kisebb almányi zeller

3 dl száraz fehérbor
2 kupica brandy
1 bő evőkanál áfonya-, ribizli- vagy szederlekvár (elhagyható)
1 babérlevél
1 dl tejszín
2 dl húsalaplé (leveskockából is jó)
fél citrom leve
1 csapott evőkanál liszt
só, olaj, vegeta

A mellet bedörzsölöm sóval, vegetával, majd negyed órát állni hagyom. Addig jó forróra előmelegítem a sütőt, és előkészítem a zöldségeket, pucolás után mindegyiket vékonyra szelem. Olyan négy kanálnyi olajat öntök a jénai aljára. Erre helyezem a zöldségeket, majd rájuk a mellet, felöntöm egy decinyi borral. (Aki akarja össze is kötözheti, hogy szép, kerek formát kapjon.) Fóliázom, és a forró sütőben negyed óra alatt hirtelen átmelegítem. Aztán visszaveszem 170 fokra, és még 20 percig párolom. Lekapom a fóliát, visszateszem magas hőre, és enyhén lepirítom a bőrös tetejét (negyed óra kb.). Mikor kész, tányérra szedem, és betakarom a fóliával, de hagyok kis szellőzést neki.
Mindent, ami a jénaiban volt átöntöm egy nagyobb teflonba. Amennyire tudom áttöröm, majd nagy lángra téve felöntöm a brandy felével és a megmaradt borral (azért nem az üvegből ám, csak a három deciből). Hozzádobom a lekvárt és a babért. Jól kiforralom. Megszórom a liszttel, és finoman besűrítem. Felöntöm még egy kupica brandyvel, az alaplével, majd a tejszínnel. Összerottyantom. Citromlevet facsarok bele. Ha még kell sózom, és az édességéért kis cukrot is lehet hozzáadni. 
Kiszedem a babért, és innentől szabad a vásár. Vagy szűrőn passzírozom át, vagy mixerrel pürésítem. A mixer azért gyorsabb.
Tálalásnál a húst fél-egy centi vékonyra szelem és félig leöntöm a mártással. Makaróni dukál mellé.

2013. március 9., szombat

Harmados





Mert mindenből harmad kell: vaj. liszt, túró. Nem bonyolult megjegyezni, még az olyan cetlit is cetlizők számára sem, mint én. Úgyhogy, ha valaki növelni akarja a mennyiséget, nem nagy tudomány átszámítani. Gasztromanko volt az eredeti elkövető. Nála láttam, és rögtön megtetszett. Azóta sokadjára sütöttem, mert könnyű a tésztája, és elkészíteni sem ördöngösség. Én most mákot szórtam a tetejére, de ki mit szeret, magok, kömény, sajt, szabadon varálható. 


Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg túró (nálam tégelyes Bakony)
25 dkg vaj vagy margarin
bő teáskanál só

a tetejére 

1 tojás
mák, kömény, sajt


A lisztet sózom, és elmorzsolom benne a puhább vajat. Hozzáteszem a túrót, és kigyúrom. Gömbölyítem, és folpackba csavarva egy éjszakára hűtőbe teszem. Ha vajat használok legalább egy órával a nyújtás előtt kiveszem - persze kivéve nyáron, kánikulában. 
Lisztezett felületen fél centi vastag téglalappá nyújtom. Feltekerem, mint egy piskótatekercset, középen kettévágom, majd egymásra helyezem. A satnya oldalt fordítom a vágotthoz, mert így kiegyenlítik egymást. Kicsit lenyomkodom, és újra folpackba teszem. Fél órát pihentetem a hűvösben, majd mégegyszer ismétlem a procedúrát, de elfordítom 45 fokos szögben, és az aljáról tekerem majd fel.. Folpack, pihentet. 
Addig a sütőt bemelegítem 180 fokra. Levágok annyit a tésztából, amennyi majd a tepsire fér, és 2-3 milli vékony téglalappá nyújtom. (Nagyon megnő, ha vastagabbra hagynám, eldőlne.) 1 x 15 centisre vágom, lekenem a felvert, sózott tojással, majd megszórom mákkal. Halvány pirosra sütöm.
Nagyon sütőfüggő az idő, de kb. 10 perc. Nekem pl. annyira süt alulról, hogy a legfelső rácsra kell tennem, és még alá is fóliáznom, különben szétégne a talpa.( Netán megérett egy cserére...?!) Szóval egyéni tapasztalás.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...