2013. november 18., hétfő

Nagyi krumplisalátája





Más néven sváb krumplisalátaként is ismert. Jellegzetessége, hogy a salátát síma vizes marinád helyett levesalappal öntik fel, és pirított szalonnakockával dúsítják.

Hozzávalók:

1000 g burgonya
2 fej lilahagyma
125-150 g apró kockára vágott füstölt kolozsvári szalonna
1 csésze hús-vagy zöldségleves (hiányában 1 leveskocka + víz)
1 teáskanál mustár
3 evőkanál 10%-os ecet
1 bő evőkanál cukor
só, bors


A krumplt héjában megfőzöm. Ha kihűlt, meghámozom, és kisebb kockákra vágom. A hagymát is felaprítom, elkeverem a krumplival, ahogy a lepirított bacont is. Jól megsózom, borsozom, hozzáadom a mustárt.
Ha nincs levesem, akkor egy csésze forró vízben feloldok egy leveskockát. Beleteszem a cukrot, ecetet, jól elkeverem, és a krumplira öntöm. Elkeverem. Megkóstolom. Valószínűleg sótlan lesz, úgyhogy utánsózom. Hűtőbe téve jól összeérlelem - vagyis nem árt éjszakára békén hagyni, vagy ha estére készítem, akkor napközben hűtöm be.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Na ezt is vittem, mint annyi más receptedet, csorog a nyálam a látványtól, nagyon guszta, biztosan elkészítem, lehet karácsonykor a rántott halhoz:-))))
Szóval sváb krumplisaláta, na bennem is van vagy 25%-nyi sváb vér, biztosan azért is ugrok rá ennyire:-))))

Ani írta...

Igen, eredetileg Omas Kartoffelsalat vagy Schwäbische Kartoffelsalat. Manapság már lehet kinnt kapni boltban is. Általában iparilag apró csemubbal/főtt tojás kockákkal is dúsítják. Ha csinálod a marinádot, ügyelj rá, ne legyen túl savanyú, mert a mustár plusz savanykást ízt ad még hozzá. Meg hogy a bacon ne gumi legyen, mert az baromira el tudja csapni, jó füstölt húsos, zsíros. Én abból öntök még rá zsírt, ami kiolvadt sütésnél. Ha behűtöd, ronda lesz tőle, viszont, ha szobahőmérsékleten átkevered, már kifényesedik. (Csak kis intrukció, mert tudom milyen sok múlhat apróságokon.) De tudom, nem kell félteni, otthon vagy a konyhában, és nem is tegnap óta.)))
Én erre a nyamvadt snidlinges poginak a tésztájára vagyok rákattanva már jóideje sajnos...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...