2012. november 24., szombat

Gesztenyés hókifli



Édes. Frissen szinte geil. Úgyhogy akik inkább a kissé negédes felé húznak, azoknak fog elsősorban ízleni. Nekem inkább a szilvalekváros jön be, a maga pikánsságával. Viszont valamiért mégiscsak eteti magát...)))

Hozzávalók:

45 dkg liszt
30 dkg vaj
30 dkg tejföl
1 tojás sárgája
3 evőkanál rum
1 kávéskanál só
4 dkg cukor
1 citrom  vagy kisebb narancs reszelt héja
3 gramm mézeskalács fűszerpor

30-35 dkg fagyasztott gesztenyepüré massza
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál rumaroma
2 evőkanál tejszín

15-20 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor


A liszet elkverem a sóval, cukorral, fűszerporral, citromhéjjal, a tejfölt pedig a rummal és a tojás sárgájával. A lisztes keverékbe belemorzsolom a félpuha, felkockázott vajat, majd beleöntöm a tejfölt. Összegyúrom. A tészta kissé nedves marad, de nem mégsem szabad több lisztet hozzáadni, mert így marad levegős és puha. (A rum azért kell bele, hogy könnyeddé tegye, ezért nem helyettesíthető aromával!) Folpackba tekerem, és beteszem a hűtőbe, minimum egy órára, de másnapig is maradhat. Viszont akkor előtte kicsivel ki kell venni, mert a vaj bekeményedik, és nehezebben nyújtható.
Akkora részt vágok le belőle, amit majd lesz helyem nyújtani. Ezt lisztezett felületen egész vékonyra nyújtom - 2 milliméter. Hat centi széles csíkokra osztom.
A kiolvadt pürét elkeverem a porcukorral, tejszínnel és aromával.(Nem szabad túl krémesnek lenni, mert akkor eltűnik majd a tésztában.)
Egy kanál segítségével kisebb halmokat helyezek a csíkok széleire. Átgörgetem a tésztán, és levágom. A két végét és azt az oldalát ahol a nyílás végződik jól összecsippentgetem. Ha ez elmarad a tészta ki fog nyílni sütés közben. Így haladok, amíg van tésztám. 
Sütőpapíros lemezre teszem, és 180 fokon, körülbelül 15 perc alatt enyhén pirosra sütöm. Még forrón meghempergetem a vaníliáscukorral elkevert porcukorban.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...