2012. augusztus 27., hétfő

Birskörte kompót



Két fánk van: egy birsalma és egy birskörte. A termés meg annyi, hogy nem győzzük hova tenni. A körte keményebb, ikrásabb, befőzésnél jobban tartja magát. Kompótnak, befőttnek használjuk fel. Kacsasült mellé a legjobb köret.


Hozzávalók (egy kisebb lábasra):


annyi birskörte, amennyi egy literes edénybe belefér  pucolás után (ha nem túl egészséges, több mint a fele is kukába kerülhet!)
1 vastagabb citromkarika 
fél citrom leve
8-10 evőkanál cukor
4-5 szegfűszeg
1-2 csipet só


A birset meghámozom, kiszedem a magházát. Amíg pucolom, felrakok olyan liternyi vizet. Sózom, cukrozom, beleteszek egy vastagabb citromkarikát, a citrom levét, és összeforralom. Finoman beledobom a gyümölcsöt, és egyszer felrottyantom, fedőt teszek rá, és kislángon puhára főzöm. A körte nehezebben puhul, ha almát főzök, csak rottyan párat és kész. Ha almát és körtét főzünk egybe, előbb a körtét rakjuk bele, ha félig puha, mehet hozzá az alma is. Akkor mindkettő egyszerre lesz puha. Ha kész, kiveszem a citromot. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...