2012. június 17., vasárnap

Tavaszi krumpli




Sok éve bevált recept nálunk. Akkoriban azért adtam neki a "tavaszi" nevet, mert onnantól lehet készíteni, mikor megjelennek az első újkrumplik, répák, hagymák. Mégis igazi nyári étel, nagy melegekben jó kis vacsora lesz belőle. Lehet csak a nosztalgia szépíti meg, de nekem úgy rémlik a mostaninál hamarabb bukkantak fel ezek a zöldségek a piaci standokon. Mintha fejtetőre állt volna minden. Ma egész szép, érett őszibarackot kaptam a zöldségesnél, viszont az eper már lement, a málna kilója meg 4.000 Ft. Na így kalkuláljon az ember! 
A receptre visszatérve, bizonyára köretnek is jó, de mi mindig magában, egytálételként fogyasztottuk. Kellemesen édeskés, ezért az ellensúly miatt inkább ecetes saláták, savanyúságok illenek hozzá: ecetes fejessaláta, ecetes paprikasaláta, káposztasaláta, de csemegeuborka, almapaprika ugyanúgy. Nincs benne fűszerpaprika, mégis teljesen belesímul a magyar konyha ízvilágába.  
És még egy utolsó tanács: ha valakinek van otthon vaslábasa, akkor elő vele, mert abban lesz igazán jó! Ha nincs, akkor egy magasabb teflon is megteszi. Ugyanis az a lényeg, hogy az alja  odapiruljon,  a többi pedig kissé szottyos maradjon.


Hozzávalók:

jó kilónyi újkrumpli
2 zsenge répa
2-3 tv paprika
1 nagyobb fej zsenge hagyma
1 tömött csokor petrezselyemzöld
1 bő evőkanálnyi majoranna
só, őrölt bors, olaj



A hagymát laskára vágom, és kicsit megpárolom. A krumplit megsikálom vagy lekapargatom, és a megtisztított répával, paprikával együtt karikára vágva hozzáadom a hagymához. Sózom, frissen őrölt borssal, majorannával, illetve apróra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem. Lefedem, és puhára párolom, néha finoman átkavarom. Mikor majdnem kész,  nagyobb lángra teszem, és hagyom az alját lepirulni. A végén még meglocsolom kevéske olajjal, és megszórom majorannával, de lehet friss petrezselyemzölddel is.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...