2012. június 27., szerda

Mascarponés gyümölcssaláta mézgrillázzsal


Bevallom itt a gyümölcs maximum csak alapot szolgáltat egy újabb krémes-ropogós kiadós kis bűnözésre. Mert az! Arról nem is szólva, hogy még mielőtt összeállna a "nagy mű", lehet a fele stikában eltűnedezik a grillázsnak. De a krém is annyira adja magát, hogy felvetődik a kérdés, minek ide még a gyümölcs is? 
Ha gyerekek is esznek belőle ki lehet váltani a rumot olyan kiskanálnyi aromával, de akkor több tejszínt kíván maga után. 
Ha van véletlenül megmaradt piskótánk, esetleg kész babapiskótánk lehet mellé tálalni, nem árt neki.



Hozzávalók:

kb. 75 dkg idénygyümölcs vegyesen - őszibarack, sárgadinnye, eper, málna, ribizli...
50 dkg mascarpone
5-6 evőkanál porcukor
1 vanília kikapart belseje
1,5 dl tejszín
0,5 dl rum - esetleg amaretto, cointreau
1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
1 jó marék dió, mogyoró vagy mandula
3 evőkanál méz
kevés olaj vagy vaj

A diót nagyobb darabokra tördelem, és amikor a méz elkezd habozni beleszórom. Néha kevergetve kisebb lángon hagyom karamellizálódni. Nem szabad égnie, mert keserű lesz. Én akkor zárom el, mikor már érzem az illatát. Egy tányért vagy fém tálcát beolajozok, és kiszedem rá a grillázst. Mikor teljesen kihűlt, fagyasztózacsiba teszem, és klopfolóval összetördelem.
A mascarponét elkeverem a vaníliával, cukorrak, rummal, tejszínnel, citrommal és a héjával. A gyümölcsöket mosom, tisztítom, és összevegdalom. Tálalásnál poharakba szedem a gyümölcsöt, krémet kanalazok rá, majd megszórom grillázzsal. Lehet rétegezni is, és lehet az egészet egy nagyobb tálban összeállítani, ahonnan majd mindenki maga szed a tányérjába.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...