2012. június 12., kedd

Kapros-juhtúrós pogácsa


Nagyon könnyű tésztájú pogácsa, és rengeteg lesz belőle. Veszélyes, mert melegen annyira eteti magát, hogy az ember már csak azt veszi észre, pukkadásig telt. Pici mérettel szúrtam ki, és így nagyon munkás. Ezt a méretet viszont csakis gyakorlottabb pogácsa készítőknek javaslom, kezdők inkább nagyobbat válasszanak. Nemcsak a mívesség miatt, hanem nagyon könnyen ki lehet szárítani. Épp csak aranysárgán jó a sajt rajta, és akkor hidegen is megőrzi ezt a könnyedségét. A megmaradt tésztát kicsit újra gyúrom, nyújtom és megint kiszaggatom.


Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg margarin 
25 dkg juhtúró
1 egész tojás + 1 sárgája (apróból 1 egész+ 2 sárgája)
1 kis doboz tejföl
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 jó nagy csokor kapor
1,5 dkg só
10-15 dkg reszelt sajt a tetejére


Amíg az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, addig a lisztet elkeverem a sóva,l elmorzsolom a felkockázott margarinnal, majd a juhtúróval és olyan kanálnyi vágott kaporral. A tojásokat elkeverem a tejföllel. Belezuttyantom a felfutott élesztővel egyetemben. Kidolgozom, és letakrava meleg helyen egy órát kelesztem. Addig lereszelem a sajtot és felaprítom a kapor maradékát. 
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom. Megszórom a kapor felével, majd középre hajtom balról. Jobbról ráhajtom a másik felét, aztán alulról fel, majd a tetejét rá. Egy gömbölyű kis tésztát kapok, amit tíz percig pihentetek. Újra kinyújtom, kaprozom, hajtom, pihentetem. Jó centi vastagra nyújtom, megszórom sajttal. Három centis szaggatóval kiszúrom - közben kiszórt lisztbe mártom a szaggatót, hogy ne ragadjon. ( Nyújtófával enyhén át lehet menni a tetején, hogy a sajt jobban rajta maradjon.) Két tenyerem éle közé fogva megsodorgatom. Vékony kis gombák lesznek, de majd sülés közben megdagadnak. Sütőpapíros tepsire teszem őket, és 180 fokra előmelegített sütőben, a sajt könnyű barnulásáig sütöm - 10-12 perc. Vigyázni kell, mert a vége már gyorsan pirul. Rácsra teszem hűlni.




Elkészítette még:  Zsanuária

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...