2012. június 24., vasárnap

Csirkepaprikás galuskával


Nem vagyok nagy pörkölt fogyasztó, viszont ha már, akkor megadom a módját. Bolti csirke eleve kizárva. Ilyenkor már felnevelődtek a rántott csirkének valók, indulhat a paprikás! Annyi a különbség a paprikás és a pörkölt között, hogy míg az előbbi fiatalabb, zsengébb húsból készül, és tejföl is kerül hozzá, addig az utóbbinak idősebb jószág az alapja. Így van ez a nokedlivel és a galuskával is. Ugyanazt keverem ki, viszont, a nokedli kisebb, és szaggatóval készül, a galuska nagyobb, azt deszka széléről lökdösöm a vízbe egyenként. 



Hozzávalók:

1 nagyobb csirke, 1,5-2 kg-ig
2 paradicsom
1 tv paprika vagy 2 lecsópaprika
1 nagyobb fej hagyma
2 evőkanál édes fűszerpaprika
1 bő evőkanál Piros Arany
1 kis doboz tejföl + a kínáláshoz
1 jó evőkanál liszt
15 dkg húsos szalonna vagy füstölt, ízlés szerint
só, majoranna

20 dkg liszt
2 tojás
kb. 2 dl víz
olaj



A szalonnát felkockázom, és kevés olajon kisütöm a zsírját. Kiszedem belőle, plusz leöntöm a fele zsírját. Szétbontom a csirkét, jól lemosom, és szűrőben hagyom lecsöpögni. Addig a felaprított hagymát megdinsztelem a zsíron. Hozzáteszem a húst, jól átpirítom, majd átforgatom a paprikakrémben. Hozzáadom a beírdalt paradicsomot, és paprikát. Sózom, rászórom a fűszerpaprikát, majorannát. Fedő alatt puhára főzöm - az utolsó bő fél órát fedő nélkül. Ha kész, a tejfölt elkeverem a liszttel. Bőven téve hozzá a pörköltszaftból, visszaöntve finoman elegyítem, majd egy perc alatt összerottyantom. 
Nagyobb edényben vizet forralok. A liszthez hozzáadom a tojást, kevés olajat, teáskaálnyi sót, vizet. Masszává keverem. Vágódeszkára öntöm, és onnan egy kés segítségével a már forró vízbe szaggatom. Ha feljönnek a tetejére még kicsit főzöm, majd leszűröm. Elkeverem a félretett szalonnazsírral. 
Tálalásnál  kis tejfölt locsolok rá, és megszórom szalonnával.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...