2012. április 12., csütörtök

Grillcsirke majonézes borsóval


Gyerekkorom egyik legkedveltebb fogása volt, így borsóval együtt remek párosítás! Tavasztól őszig, kiülve a teraszra minden falatját élvezettel nyammogtam be. Akkor még megvolt az a jó kis stabil, mindent tudó grillsütőnk. Azóta is emlékeimben él a pipicske, ahogy forog benne, átszaftozva magát saját zsírjával. Másfél kilós csirke 90 perc. Ma valószínűleg ezt is látványsütödének "csúfolnák". A grillsütő nélküli változat sosem lesz ugyanaz, de talán jobb, mint a síma, fektetett sültcsirke. Engem leginkább az zavar, hogy vagy a háta vagy a melle "vizes" marad. Két megoldás létezik ennek elkerülésére egészben sütéskor. Az egyik az a rácsra tevés, a másik az üvegen sütés. Itt az utóbbi szerepel.


Hozzávalók:


1 egész csirke (másfél kiló körüli)
majoranna, só
+ 1 sörösüveg


40-50 dkg zöldborsó
1 nagy tubus majonéz
tej vagy tejszín


A csirkét átmosom, megtörlöm, kivágom a zsírzóját. Kívül-belül lesózom, és megszórom majorannával. A két lábát keresztbe teszem, és cérnával átkötöm. A szárnyát hátrafelé háromszögbe fordítom. Egy tisztára mosott sörösüvegre húzom, villával körbe megszúrkálom. Én egy kerek üvegedény tetejére szoktam fóliát tenni, aminek a szélei felfelé állnak, hogy a zsír ne follyon szét, és ne égjen oda. Erre állítom rá, és teszem be forró sütőbe, amit negyed óra múlva visszaveszek közepesre, és olyan 90 perc alatt megsütöm a húst. Akkor jó, ha villával megkocogtatva hallom, hogy a lábainál is megsült a bőr. Vigyázat a betevésnél, a kivételnél méginkább!


A borsót kissé sózom és megpárolom. A majonézt elkeverem kevés tejjel vagy tejszínnel, és ha a borsó már kihűlt, összekeverem vele. Fogyasztás előtt jól kihűtöm a salátát.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...