2012. február 24., péntek

Majonéz házilag




Hozzávalók:

1 tojás sárgája
jó 1 dl étolaj
1 csapott evőkanál mustár
2-3 csipet só
1 csapott evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál citromlé

A mustárt egy tálkában elkeverem a tojássárgával. (Célszerű alá egy konyharuhát vagy nedves törlőt teríteni, hogy mindkét kezünket tudjuk használni.) Elkezdem bele vékonyabban, de folyamatosan csurgatni az olajat, és közben keverem. Lehet akár kanállal is, de jobb egy kézi habverővel. Nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza az olaj kiválását. Minél előreheladottabb állapotban van, annál nehezebben keverődik. A végén egy szépen rezgő állagú "krémet" kapok. Akkor beleteszem a sót, cukrot és belefacsarom a citromlevet. Ha van porcukor, érdemesebb azt használni, mert a kristály nehezebben oldódik fel, és így többször át kell még keverni, plusz eltérés adódik ízesítéskor, ezért jobb csak akkor hozzáadni a sót és citromot, ha a kristálycukor már felolvadt.
Megjegyezném, aki diétázik és nem óhajt ennyi zsírt magába tömni, bármikor készítheti olivaolajból. Én ilyenkor hidegen sajtoltat veszek hozzá. Elég vad, kesernyés íze lesz, viszont, ha éjszakára hűtőbe tesszük, ehetőre mérséklődik. 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...