2012. február 13., hétfő

Lazacos, kolbászos és kacsamájas kencék





Hozzávalók:

1 közepes kacsamáj
2 alma, pl. idared (de zöldalma nem és túl édes sem)
1 nagy fej hagyma
kb. fél kg kacsaháj (liba is lehet)
1 kávéskanál rozmaring


10 dkg puha füstöltkolbász
10 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál torma
1 evőkanál Piros Arany


10 dkg füstölt lazac
10 dkg vaj
2 teáskanál torma
3 evőkanál tejszín


A kacsásnál előbb kisütöm a hájat, majd benne a májat. Leveszek keveset a zsírból, és a nagyobb cikkekre vágott almát héjastól pirosra sütöm benne. Ugyanezt teszem a hagymával is. Karikákra vágom, és kevés kacsazsírban kissé lepirítom, persze a héja nélkül.  Mikor kissé kihűlt a máj, elkaparom (vagyis a mócsingokat nem teszem bele). Az almáknak kiszedem a puha belsejüket (a sült almahéjat meg bepuszilom, mert annál jobb nincs is) és zsírostól a májhoz teszem, ahogy a hagymát is, plusz még olyan 3-4 kanál zsírt. Először villával, majd botmixerrel összekeverem, habosra. Maximum 2 cm vastagságban rákenem egy folpack-kal betekert tányér vagy tálca hátuljára. Én kört vagy oválist formázok. Kenőlapáttal elsímítom. (Lehetőleg mindegyiket egy vastagságúra készítsük!)

A lazacosnál a lazacot kisebb darabokra vágom, összeteszem a többi hozzávalóval, és botmixerrel habosra keverem. Ugyanúgy elkenem, és hűtőbe teszem.

A kolbászosnál érdemes puhát venni, mert különben igen megkínlódunk vele. A metódus ugyanaz, mint a lazacosnál. Csak a májasat kell sózni!

Miután mind szépen kimerevedett (aki siet, rakhatja mélyhűtőbe is rövid időre), veszek egy kis méretű pogácsa szaggatót, és kissé ellapítom ovális formára. Kiszaggatom vele a darabkákat, és utánformázom, ha kell. Mint fennt írtam, nyugodtan lehet mégegyszer keverni, és hűtés után formázni. 

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Javaslom, hogy a pogácsa szaggató helyett inkább tekerd alufóliába, jó szorosan. Ha megdermedt, fogyasztás előtt leveheted a fóliát és nyugodtan szeletelheted.

Unknown írta...

Javaslom, hogy a pogácsa szaggató helyett inkább tekerd alufóliába, jó szorosan. Ha megdermedt, fogyasztás előtt leveheted a fóliát és nyugodtan szeletelheted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...