2012. február 9., csütörtök

Diétás, lisztmentes "palacsinta"





Megint valami azoknak, akik kénytelenek kicsit behúzni a nadrágszíjat, illetve azoknak is, akik lisztmentes ételekre kényszerülnek. Ne nagyon tévesszen meg a külseje, mert az íze egyáltalán nem hasonlít a palacsintáéhoz. Csak tojás van benne és víz. Nem kell hozzá nagy felhajtás, pillanatok alatt kész van. Aki csak lisztet nem ehet, nyugodtan tekerhet bele almapürét, szilvalekvárt, esetleg kis fahéjjal és cukorral ízesítheti. Nem muszáj töltelékkel betekerni, ki lehet sütni magában is reggelire, tekerni vagy háromszögbe hajtani. Kis paradicsomot enni mellé, netán megszórni kedvenc zöldfűszerekkel, petrezselyemmel és máris diétás, színes, vitaminokkal teli tápláló reggeli van az asztalon. Ebédre viszont lehet beletenni kevés fűszeres csirkemellet brokkolival, zöldbabbal, spenóttal... Az alapja annyi, hogy minden egy darab tojáshoz mindig egy evőkanálnyi vizet adunk (1 tojásból 2 palacsinta lesz-persze a serpenyő méretétől is függ). Kicsit sózzuk és símára keverjük. Enyhén kiolajozott (lehet darabka vajjal kikenni vagy olajspray-vel befújni) és forró serpenyőbe öntjük, majd ugyanúgy terítjük szét, és sütjük meg, mint a palacsintát. Én ujjal szoktam kissé megemelni, úgy alányúlni és késsel megfordítani. 


Hozzávalók (4 darabhoz):

2 tojás
2 ek víz
15 dkg túró
5 dkg tejföl
1 tk kapor (lehet szárított is)
fél gerezd fokhagyma
só, pár csepp citromlé
olaj vagy vaj a sütéshez

A palacsintákat a fennt leírt módon elkészítem. A túrót elkeverem a tejföllel. Sózom, beleaprítom a fokhagymát, beleszórom a kaprot, és hozzácseppentem a citromot. Elkeverem és elosztva a palacsintákra kenem. Hajtom vagy feltekerem. Lehetőleg ne hűtőből kivett alapanyagokat használjunk. Ha mégis, már feltekerve vissza lehet tenni kicsit az enyhén meleg serpenyőbe és átmelegíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...