2012. január 27., péntek

Fűszeres linzertorta




Hozzávalók (30 cm-es formára):

25 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg darált dió
1 tojás
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csomag vaníliáscukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
40 dkg málnalekvár vagy más pikáns lekvár (meggy, erdei gyümölcs, ribizli, eper)
porcukor a tetejére





A poralapú alapanyagokat jól összekeverem, hozzámorzsolom a félpuha vajat, és beleütöm az egész tojást. Kézzel jól összegyúrom, majd folpackba csomagolom, és egy órára hűtőbe teszem.
1/3 részét rácsnak levágom, és visszateszem a hűtöbe. 2/3-át kissé kinyújtom, beleteszem a formába és ott gyurmászva beleigazítom. Villával pár helyen megszúrkálom a tésztát. (Akinek ragadósabb a sütőformája, zsírozza, lisztezze ki.)
Elegyengetem rajta a lekvárt. Én azt hiszem olyan 400 gr-osat használtam. Nem érdemes spórolni a lekvárral, akkor zamatos, ha bőven van benne.
A rácshoz lisztezett felületen, kör alakban (nagyjából) kinyújtom a maradék tésztát. Kicsit kisebbre, mint a forma. Másfél centi széles csíkokra vágom. Előbb az alsó szálakat helyezem fel, párhuzamosan, egymástól kb. 3 cm távolságra, majd keresztben  ugyanezt a tetejére. A szélén kissé elnyomkodom a rácsokat, a formához igazítva. Ha valahol elszakad vagy lukas lesz, egyszerűen pótlom. Nekem is szakadozik, ezért hosszú, lapos, fém palacsintafordítóval nyúlok hosszában alá.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt megsütöm. Egészen puha mikor kiveszem, de később megszilárdul a tésztája.
Ha kissé kihűlt, porcukorral enyhén megszórom.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...